prior image
Ako pravidelne investovať 500 eur mesačne? Možností je veľa, záleží na tom, čo od investície očakávate.

V dlhodobom horizonte však investovanie môže priniesť solídny pomer výnos/riziko. Poďme si jednotlivé možnosti postupne prejsť. Predpokladajme, že mesačne dokážete ušetriť len relatívne malú sumu do 500 EUR.

Sporiaci účet

Na sporiacom účte by ste si mali ukladať prostriedky, ktoré nutne nepotrebujete okamžite na financovanie bežných výdavkov. Nie je príliš zložité odhadnúť, akú veľkú sumu si do "prasiatka" odkladať. Objem pravidelných výdavkov si už dnes môžete jednoducho zistiť v aplikácii vášho internetového bankovníctva, pochopiteľne v tej banke, ktorej účet využívate na prijímanie výplaty a na pravidelné platby. Suma, ktorá prevyšuje vaše mesačné výdavky, by tak mala prinajhoršom skončiť na sporiacom účte. Ide o akúsi pohotovostnú rezervu, na ktorú môžete siahnuť bez kedykoľvek bez poplatku, ale nechávať tieto peniaze na bežnom účte je škoda, pretože na tom sporiacom máte predsa len výhodnejší úrok. Peniaze sú navyše poistené v rámci povinného poistenia vkladov. Nevýhodou však je, že centrálne banky v súčasnosti nastavili klesajúce úrokové sadzby, a tak je potrebné počítať s tým, že sadzby na sporiacich účtoch budú ešte nejaký čas klesať tiež.

Na druhej strane, ani úrok okolo 2-3 % nie je v dnešnej dobe na zahodenie, pretože sa stále nachádza nad alebo okolo úrovne inflácie.

Investičný fond

Na pravidelné investície prostredníctvom investičného fondu sú vhodné peniaze, ktoré nepotrebujete teraz, a ani ich nebudete potrebovať v horizonte dlhšom ako jeden rok. Investičný fond je navyše vhodný pre bežného drobného sporiteľa, ktorý nemá čas sa o svoje peniaze starať na dennej báze a vo svete financií sa príliš nevyzná (čo nie je žiadna hanba). Tu je potrebné si len ujasniť, aký máte vzťah k riziku. Podľa toho si zvolíte typ fondu (akciový, dlhopisový, zmiešaný a podobne). Je tiež vhodné sa o konkrétnom fonde s niekým poradiť, aby ste nenaleteli podvodníkom. Ako istejšie sa javia fondy spravované bankami alebo renomovanými investičnými spoločnosťami.

Akciové indexy

Investícia do akciových indexov sa správa podobne ako investícia do akciového investičného fondu. Rozdiel je v tom, že ste to vy, kto si volí konkrétny index a okamih, kedy do indexu investujete. Ale pozor, investíciu do akciového indexu je možné vykonať iba prostredníctvom investičného fondu, ktorý má zložené akciové portfólio, kopírujúce zloženie konkrétneho indexu. Tieto fondy sa označujú ako ETF (Exchange-Traded Fund), bežne ich dokážete nakúpiť prostredníctvom obchodníkov s cennými papiermi a v ich popise býva uvedené, na aké investície sa sústreďujú. Ak teda chcete investovať do akciového indexu, vyberte si ETF, ktorý štruktúru konkrétneho akciového indexu kopíruje. Pri investíciách do akciového indexu je potrebné byť trpezlivý a nepanikáriť, ak akcie práve padajú. Z dlhodobého hľadiska majú akciové indexy tendenciu zvyšovať svoju hodnotu. Ďalšou veľkou výhodou je možnosť obchodovať ETF, ktoré sú inverzné voči trhu. V prípade, že očakávate pokles akciových indexov, nemusíte čakať, ale na tomto poklese môžete zarobiť nákupom ETF inverzných voči akciovým indexom.

Akcie

Samozrejme, môžete tiež pravidelne investovať do konkrétnych akciových titulov. A nemusíte sa obmedzovať na svoju lokálnu akciovú burzu. Dnes je na trhu množstvo brokerských aplikácií, cez ktoré je možné investovať prakticky do akejkoľvek akcie na svete, ktorá je na burzách obchodovaná. Tento typ investície je však jeden z najrizikovejších, preto je potrebné k nemu pristupovať uvážlivo. Ujasnite si, čo od investície do konkrétnej akcie očakávate. Či predovšetkým zhodnotenie, alebo či chcete vlastniť akcie, ktoré zabezpečujú slušný dividendový výnos. Okrem toho sa oplatí sledovať dianie v globálnej ekonomike aj v odvetviach, kde podniká konkrétna firma, do ktorej akcií investujete. Investovanie do akcií je preto veľmi náročné na čas, ale aj na znalosti a skúsenosti.

Samozrejme, vybrať si vhodného brokera je samostatná otázka, ktorú je potrebné riešiť v prvom rade. Téme sa venujeme v našich ďalších investičných blogoch.

Investovať aktívne, alebo pasívne?

Aktívne investovanie je jednoznačne určené pre ľudí, ktorí vedia, ako sa pohybovať vo finančnom svete, a ktorí na to majú čas. Princíp aktívneho investovania spočíva v tom, že nakupujete či predávate cenné papiere v momentoch, keď je takáto transakcia vhodná. Ak napríklad hodnota akcií klesá, využijete moment na dodatočný nákup „so zľavou“, naproti tomu, keď ich hodnota rastie, môžete niektoré predať a získanú sumu obratom investovať inde. Tento typ investovania naozaj nie je vhodný pre každého, a už vôbec nie pre sporiteľov, ktorí nechcú obetovať všetok svoj čas investovaniu.

Pre nich a vôbec pre širší okruh ľudí je vhodné pasívne investovanie. Je založené na tom, že do zvoleného inštrumentu investujete určitú sumu pravidelne. Najlepšie každý mesiac, a to bez ohľadu na to, v akom „bode“ sa práve akcie, dlhopisy či podielové listy (u investičných fondov) nachádzajú. To vás ušetrí impulzívnych nákupov či predajov, a navyše svoje riziko rozkladáte v čase. Ak investujete dlhodobo a pravidelne, určite sa vám stane, že dané aktívum nakúpite ako na jeho vrchole, tak aj na jeho dne. Z dlhodobého hľadiska však investujete v priemere v správnom okamihu, a preto máte na konci investičného horizontu vysokú pravdepodobnosť slušného výnosu. V tomto prípade však hovoríme o desiatich, dvadsiatich, alebo aj štyridsiatich rokoch. Všetko záleží na tom, kedy do investičného vlaku nastúpite a ako dlho sa ním necháte viesť.

 

Robert Paľuš, Lektor Axil Academy

prior image
Lector Robert Paľuš

Obchodovaniu na kapitálových trhoch sa venuje od roku 2002, kedy začínal ako obchodník s komoditnými Futures. Postupne svoj fokus presunul na akciové trhy, kde dlhé roky pôsobil u obchodníkov s cennými papiermi na Slovensku a v ČR. Skúsenosti s obchodovaním má aj na trhoch zameraných na pákové produkty ako Forex a CFD a jeho aktuálnou novou výzvou sa stali kryptomenové obchody.